Fakta HIJRAH Yang Perlu Kita Ambil Tahu

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum

pantang ada masa terluang, nak menulis rasanya...padahal bukan banyak idea pun..pejam jelik pejam jelik dah masuk tahun baru dalam Islam...sekejap sangat rasanya...masa memang singkat..kali ini MY nak cakap pasal hijrah..alang2 masuk tahun baru ni...

MY bukan tahu sangat pun tentang sejarah Islam ni, tapi tu lah kalau tak tahu.... baca..kan? padahal dari sekolah dah diajar, semacam tak ingat...adoiiii...tapi kan cerita tantang hijrah ni, banyak, yg ni cakap begini, yg tu cakap begitu..kadang2 confius rasa, yg mana satu kita nak ambil sebagai ilmu..

u alls kenal kan Amin Idris, ala..pengacara magnet diri, lelaki Iron Man..hahhaha..MY ada terbaca kat instagram dia, satu fakta yg menarik.tentang hijrah...jom sama2 kita amati dan hayati...


1. fakta sejarah menyatakan Rasulullah saw tinggalkan rumah untuk berhijrah pada malam 27 SAFAR tahun 14 kenabian bersamaan 12@13 september 622M.

2. Nabi kemudian berada di Gua Tsur selama 3 hari bersama Saidina Abu Bakar sehingga 1 Rabi'ul Awal bersamaan 16 september.

3. Nabi tiba di Quba' pada hari isnin 8 Rabi'ul Awal bersamaan 23 september. Baginda berada di Quba' 4 hari.

4. Pada 12 Rabi'ul Awal, selepas solat jumaat, barulah Baginda memasuki Yathrib yg kemudian dinamakan Madinah.

5. Ibnu Kathir di dalam al-Badayah wan Nahiyah merekodkan penetapan kalendar hijrah adalah pada zaman Saidina Umar al Khattab

DAN kesimpulannya, Hijrah Rasul bukan berlaku pada bulam Muharram tetapi pada bulan RABI'UL AWAL. bulan Muharram di tetapkan sebagai bulam pertama dalam Islam oleh Saidina Umar dengan mengambil peristiwa Hijrah sebagai permulaan tahun hijri.

macam mana, pernah dengar fakta ni? ayuh sama2 kita pelajari agar kita menjadi orang yg lebih berilmu...aamiin

SELAMAT TAHUN BARU ISLAM
1437H

SEMOGA KITA SEMUA DAPAT KE
KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK