Perkara Yang Selalu Dilupakan Oleh Seorang Blogger


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum, Alhamdulillah...dapat bertemu dan berblog lagi hari ini, terima kasih Ya Allah kerana masih memberi kami kesihatan yang baik aamiin. ok...semalamkan KY jalan-jalan biasalah blogwaking..itukan salah satu kerja blogger kan? heheheee

Pada 24/04/2013 genaplah 10 bulan usia blog KY..pejam jelik pejam jelek, dah nak masuk setahun rupanya...selama 10 bulan KY menjadi blogger banyak pengalaman yang KY dapat dan hari ini KY nak sentuh sikit tentang sikap sesetengah blogger. sikap yang kadang-kadang dilupakan, padahal KY rasa itu penting sebagai seorang blogger


Pertama membaca entri,
Kita sukakan kalau orang datang lepas tu tinggalkan komen..suka sangat kan? kita dapat rasakan orang itu baca dan menyukai apa yang kita share, namun ada juga yang datang tetapi tak baca malah tinggalkan komen..ala...kita pun tahu komen macam mana yang ditinggalkan tu..faham-faham sendirilah...hihihi

Kedua blogwaking,
Dalam dunia blogger yang boleh KY katakan blogwaking adalah sesuatu yang sangat penting, kenapa? sebab selain mengeratkan ukhwah dan tali silaturraim, kekadang kita ini kekeringan idea, walaupun kita ini manusia yang sentiasa berfikir, tetapi idea tu kadang-kadang tak ada..jadi dengan blogwaking kita boleh cari idea, kita boleh ambil idea dari mereka, isu-isu yang ditulis tapi kita tampilkan dengan sentuhan kita dan kreativiti, jadi bolehlah jadikan entri kita sendiri...

Ketiga Follow,
Kalau tentang follow mengfollow ni, pada KY tak lah penting sangat, memang kita mahu pengikut tapi kalau sekali je datang nak buat apa, KY lebih pentingkan pembaca, sebab ada sesetengah blogger ni dia lupa nak follow, salah seorang KY lah tu, hihihi...mereka sentiasa datang dan membaca cerita terbaru kita sedangkan dia tak follow pun, blog KY pun ramai macam tu, kadang mereka singgah dari g+, tetapi pada sesetengah bloggger follower itu penting.., jadi jangan berat hati dan tangan nak klik butan follow tauuu...tapi kalau follow bagus juga, setiap kali ada cerita terbaru pasti muncul di dashbord kan? jadi kalau difikir balik penting follow ni...hihi

Lupa pulak KY, biasanya nak tambah followers ni banyak melalui segmen kan? bagus juga tu, tapi kenapa ye? kalau segmen kena buat entri? kenapa tak tinggalkan saja link blog kat ruangan komen??? oooo..memang kena buat ekk, oklah kalau macam tu..dan selama berblog KY tak pernah join mana-mana segmen lagi, maaflah ye pada yang pernah tag KY..

Keempat like atau share,
Apa salahnya kita like atau share entri rakan-rakan kita, apa lagi kalau yang berinformasi, tentang dunia, keagamaan,isu semasa kan? Ok..KY nak beritahu kat blogger-blogger ni, letaklah butan like facebook ke, google plus ke twitter ke, kan bagus, sebab ada juga sesetengah blog tak letak semua tu, tapi KY paling suka share di google plus..lebih luas rasanya, lagipun KY jarang online twitter dan fb ni...

Oklah...itu je yang KY nak tulis, sebenarnya isu ini selalu dibincangkan oleh blogger-blogger kan? tapi masih ramai yang buat endah tak endah, kata nak jadi blogger berjaya..kenalah berkorban sikit kan? apa lagi blogger-blogger baru seperti KY ni..yang tengah nak mencari tapak yang sedikit kukuh diantara yang kukuh...byeeee...

p/s: kreadit for wahyu, curi idea wahyu sikit hihihi