Resepi Kek Lapis

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan satu ciuman untuk u alls, sekejap je nak masuk hari minggu pulak kan? dan untuk hari minggu kali ini, KY nak ajak u alls memasak lagi, ala biasalah buat kek, kali ini kek special sikit, kita buat Kek Lapis, bukan kek lapis sarawak tau, kek lapis biasa, mudah dan simple, cuma membakarnya sedikit rumit heeee, tak apalah buat dengan sabar ok..sebelum kita ke resepi kita tengok dulu kek yang KY buat..

Tadaaa...inilah dia kek lapis yang KY buat, maaf ye kek ini kekurangan padat, sebab KY bakar, u alls kena kukus tau baru cantik.. u alls kalau nak buat kena buat nipis-nipis tau baru cantik, KY buat lapis tebal, sebab time tu KY ada kedatangan buah MALAS heeee... tapi kalau u alls memang malas, u alls boleh buat cara yang paling senang, nak tahu caranya? macam ni....

Aaaaa....nampak? ini yang belum masak tau, yang ini KY kukus memang cantik lepas masak, tapi lupa nak ambil gambar, sebab dah tak sabar nak makan...u alls campur warna dan tuang satu-satu warna, lagi senang, rasanya tetap sama...mudah kan? tapi biasalah kek KY ni selalunya tak cukup perasa heee...ok lah dah lihat puas-puas, ada yang terliur tak? kalau terliur... jom kita lihat resepinya dan buat sama-sama..tapi jangan lupa kirim sikit untuk KY rasa ok? heeee

Bahan-Bahan
459g  mentega
11/2 gelas gula halus (ky guna segelas je)
10 biji telur
11/2 gelas tepung gandung
1/2 tin susu pekat manis (ky guna tak sampai setengah)
1 sudu teh vanila
jem
horlicks
milo
sekaya

Cara Membuatnya
1) Mentega dipukul dengan telur sehingga sedikit kembang
2) Setelah itu masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.
3) Kemudian masukkan tepung, susu dan vanila, gaul lagi.
4) Kemudian bahagi adunan kepada 4 bahagian, dan setiap bahagia di campur dengan 4 bahan yang tertulis di atas.
5) Bila dah siap, kukuslah..selapis selapis sampai habis...ok?

Macam mana? senang?  u alls pasti cakap alaaaaa....susah ni hhaaaaa...tak kisahlah susah ke senang ke kalau ada kemahuan pasti kek lapis ini akan jadi kan? rajin-rajinkan diri, ala..buat pun untuk siapa, untuk keluargakan? ok lah...kelas kita habis di sini untuk kali ini, selamat mencuba...

59 ulasan:

  1. Balasan
    1. dah terlampau exsitet sangalah ni kak maria, sedap dah jadi sesap dah heee

      Padam
  2. ayie memang suka mkn kek lapis..kaler warna-warni bak pelangi..tambah selera nak mkn..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya KY tak berapa suka sangat makan kek lapis ni, cepat muak, tapi nak belajarnya buat, jadi terpaksalah buat ..

      Padam
  3. asyik mantap kak resepnya...nanti tak coba suruh istriku buat ah :D

    BalasPadam
  4. salam boss KY, mearik sekali kelas hari ini, kuenya buat saya lapar hahahaha... terima kasih guru ku atas bimbingan anda hari ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam tcc,

      sama-sama, moga kelas kita kali ini mendapat berkah aamiin

      Padam
  5. Balasan
    1. tengok je sedap yui, rasanya lagilah sedap hahaaa

      Padam
  6. Aihhh ....kue kesukaan aku. Mintalah barang sedikit....hehehhe

    BalasPadam
  7. wa'alaikum'sallam w.r.b

    Hmm..kayaknya sedap ya..hhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. eemmm...yaa...sedap bangat hahaaa

      Padam
  8. thanks . bleh wat kek raya . klu rajin ... heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihiih...kalau rajinnnn...nanti kalau semangat nak raya datang pasti rajinlah...

      Padam
  9. Setiap mbak KY bikin artikel, aku selalu lapar .. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihiihih...kalau lapar ke sini aja, makan baran

      Padam
  10. sepertinya enak ya.... ada resepnya juga, komplit

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihiih...di kasi resepinya supaya di coba bikinin...

      Padam
  11. wak kalau di tempat saya itu di sebut koe bolu sob.. kalau lapis itu bentuknya mirip agar agar namun teksturnya sedikit padat.. hehehehe.. saya mau donk di kirimin kue lapisnya KY... hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. bahulu ye? eemmm...kalau bahulu KY suka juga, kalau mahu ke sini saja...hihi

      Padam
  12. Wauu byk jgk pakai telur..10biji.. suka cari resepi yg kurang kandungan telor..telor mahal kot..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehhee..kek lapis memang guna banyak telur, kalau tak tak jadi, boleh cuba buat separuh dr resepi tu ok juga..

      Padam
  13. dah lama sungguh saya tak buat kek

    BalasPadam
    Balasan
    1. janan biar lama2 bakat tu, nanti berkarat pulak heeee...

      Padam
  14. Tak pandai masak...makan, serah kat saya hehe...apatah lagi kek KY ni...mengancam sungguh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hheehehe..KY pun bukan pandai snagat, kalau bab makan, memang, serahkan saja kat kita berdua ekk...hihihi

      Padam
  15. Yummy.., terima kasih Mbak KY atas resepinya, ini saya copy buat istri saya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. silakan, tapi janagn di peram ye resepinya, nanti tak menjadi kek lapis tu heeee

      Padam
  16. cerianya warna kek lapis akak tu. Ada lagi tak? Pos kat sini sikit kak..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. seceria pembuatnya heee..kalau tak ceria, tak jadilah kek tu hhaaaa..

      susah nak post kena datang sinilah kalau nak rasa kihhhh

      Padam
    2. bila pembuatnya ceria..kek akan bertambah sedap kan..hehehe

      Padam
    3. betul tu, bila kita buat dengan ikhlas, pasti akan rasa sedap masakan tu, apa pun yg kita masak, InsyaAllah

      Padam
  17. cantik la kaler kek tu sis
    menggoda soh org mkn

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehhee...kena pikat selera luar dulu baru kek tu habis heeee

      Padam
  18. nampak cam simple je.. boleh try lah kot nanti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala...memang simple, KY ni tak suka buat kek yg rumis, cuma rumit membakar je hihi

      Padam
    2. dak rumit kak hayy,, karang kan dah canggih,, :D

      yea kan kak Aziann... :D

      Padam
    3. eeemmm...sam, canggih canggih juga, kalau bakar kek lapis, memang rumit heee

      Padam
  19. Wah, perlu diperlajari nih. Sepertinya mantap

    BalasPadam
    Balasan
    1. belajarlah dan rasa sendiri kesedapannya hihi

      Padam
  20. sedapnya...mahu belajar jugalah

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala...kancil, belah sabah dah banyak kek ni kan?

      Padam
  21. yang ini mmg sedap giler ni !

    BalasPadam
    Balasan
    1. alahai..zizan marah guna ayat tu KA hhaaaa

      Padam
  22. Salam rindu KY...

    Nampak cantik dn sedap tp saya alah pd pewarna..kalau guna bahan alam semulajadi mcm pandat yg dikisar..carrot atau oren ke..bolehlah sy mkn...

    Bak sikit...hehehe....

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam rindu juga wirda,

      ooo..tak blh pulak, ekk..kek lapis dah cerewet kalau nak bland bahan lain lagilah cerewet hahaaa...bilalah nak siap kek tu hihi

      Padam
  23. rajin KY buat kek..suka mkn kek lapis tp tak pernah lg buat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cubalah mama rey, simple je tu pun resepinya

      Padam
  24. OKje ni memang kurang suka makan kek tulah psal malas nak buat haha... Tp kalau orang bagi free, nak aje!

    BalasPadam
    Balasan
    1. eeemmm...KY pun nak kalau bagi free..tak payah berpeluh tunggu kek masak haaaa

      Padam
  25. hohohoho buat inum ptg pun okk sgt ni, apatah lg menu nak raya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu masya, dari tak ada kuih langsung kek pun jadilah...

      Padam
  26. .. wachhhhhh,, jadi laper aq kak. huhh. bener^ menggiurkan banget. he..86x ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi..udah seperti melihat cowok gantang ni heee

      Padam
  27. kek tu walaupun bakar tetap nampak cantik kak.. cara buat dia lebih kurang macam kek marble (pelangi) la ye.. cuma bezanya kek lapis ni susunan dia kemas sikit hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. eemmm..betul tu Iha, cuma bahan campurannya berbeza, cara bakar, boleh tiru gaya kek mable

      Padam
  28. Pandai KY, boleh buka bakery ni.. (^_^)
    Tazkirah | Wanita

    BalasPadam