Akhlak Mulia Jadi Pilihan

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum

satu dua entri terbaru dari MY banyak berkisarkan akhlak. akhlak yg baik memang digalakkan dalam islam. siapa yg tak nak berakhlak baik, bila kita baik semua orang sayang..kita kan ada idola, Rasulullah saw..idola seluruh ummat islam..tiada insan paling elok akhlaknya melainkan Nabi Muhammad saw...


tapi kita ni manusia biasa, memang terkadang terpesong juga, tapi kita boleh betulkan..sejuk perut ibu mengandung andai kata anak yang dikandung selama 9 bulan itu menjadi anak yang baik dan soleh solehah..

cuba kita ingat balik, zaman sekolah dulu, apa yg kita belajar tentang akhlak Rasulullah saw.banyak dan salah satunya,.baginda payah terpengaruh dengan cara hidup masyarakat sekelilingnya yang menyembah berhala, tapi cuba lihat sekeliling kita pulak,..u alls fikirlah sendiri, dengan adanya laman laman sosial, tv, video..tapi kita tak boleh salahkan semua itu...sebab semuanya pilihan kita.


sebenarnya akhlak mulia yg diamalkan Rasulullah saw banyak, yg MY bagi tu, cuma salah satu contoh..berakhlak mulia ni, impian semua orang, kita akan sentiasa disayangi...bukan saja oleh Allah tapi oleh semua manusia.

apa kata mulai sekarang kita semak diri kita setiap saat dan kita terapkan ke dalam diri anak anak kita pula...agar ianya sentiasa indah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan