Nak Tahu? Al-Quran Terbesar Di Dunia

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan apa khabar semua. U alls pasti suka membaca kan? tak kisahlah baca apa pun, buku cerita ke, magazine ke, kalau remaja suka sangat baca novelkan? KY dulu pun macam tu juga..tapi yang satu ini boleh kita katakan sebuah buku, namun nilainya sangat berharga, peninggalan junjungan mulia kita untuk kita pelajari tentang Islam dan mengetahui tentang kehebat Allah swt, iaitu Al-Quran. KY tahu semua orang dah pernah melihat gambar dan mengetahui tentang kewujudan Al-Quran terbesar kan?

Ok..kali ini KY nak ajak u alls mengetahui serba sedikit tentang Al-quran terbesar ini, sedikit fakta yang KY cari, harap-harap masih ada yang sudi membaca dan mengetahui apa yang masih tidak di ketahui hehehe..jom..


1) Sebuah kitab suci Al-Quran yang dikatakan terbesar di dunia telah berjaya dihasilkan di ibu kota Afghanistan, Kabul. 

2) Penulis khat Mohammed Sabeer Khedri Hussani, 52 tahun dan 9 pelatihnya bertungkus lumus bekerja selama 18 jam sehari, 7 hari seminggu untuk mencipta karya agung itu.

3) Kitab suci al-Quran ini seberat 1,102 paun.

4) Ia mempunyai 218 muka surat kain serta kertas yang terikat di dalam penutup kulit yang diperbuat daripada 21 ekor kambing.

5) Kitab suci yang berukuran lebih daripada 7 kaki panjang dan 5 kaki lebar ini telah diperakui sebagai al-Quran terbesar di dunia oleh Kementerian Haji dan Hal Ehwal Agama Afghanistan.

Ok..itulah sedikit fakta tentang al-Quran terbesar ini. Kalau kita punya banyak waktu untuk membaca magazine, novel, tak kan kita tak punya masa untuk membaca al-quran kan? cukuplah sekadar satu hari, cuma satu muka surat, tapi lebih baik kalau lebih dari itu. InsyaAllah...