Resepi Biskut Sarang Semut by Mizz Yatiey

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum

hai u alls, eeemmm...hari ni tak sempat berblogging, kenapa? sebab dah start kerja, kalau kerja memang tak sempat nak buka blog, jangan kata blog, laptop pun tak sempat pegang haaaa...

walaupun letih, MY tetap nak berkongsi dengan u alls, resepi. biskut yg dah memang cukup popular..sarang semut, kalau hari raya tak ada biskut ni, macam tak lengkap pulak kan? sama juga macam biskut dahlia..

Resepi yg MY nak kongsi, cukup simple...so nanti senang senang buatlah..jangan lah malas..


bahan utama:

1 cawan gula (gula halus lagi cantik)
1 1/2 cawan marjerin
1 biji telur (kuning saja)
3 cawan gandum ( MY guna tepung cap rose)
1 sudu esen vanila
coklat urai
boleh campur tepung jagung atau kastad, tapi MY guna tepung hong kei je ( tepung harus ajak dulu ye..)

cara cara nya pula..

1.  macam biasa ambik gula dan marjerin, putar sampai sebati, jangan sampai kembang

2. masukkan kuning telur, putar lagi lepas tu masukkan esen vanila

3. masukkan tepung sikit demi sedikit, adun adunan sampai sebati dan menjadi doh yang lembut

4. bila siap adunan kena perap sekejap atau simpan dalam peti ais

5. lepat tu parut dangan acuannya..masukkan dalam mangkuk kertas serta taburkan coklat urai dan bakar. waktu bakar, ikut tahap oven u alls lah..MY guna oven murah je, biasa bakar dalam masa 20 minit.

aaa....macam mana? senangkan,, biskut ni memang cerewet sikit, tapi hasilnya..sedapppppp..selamat mencuba