Kecantikan Bermula Dari Hati

بسم الله الرحمن الرحيم

Wanita dan kecantikan ibarat irama dan lagu, eeemmm....memang tak boleh dipisahkan. Mungkin KY pun begitu...hehehe mungkinnnnn....dan ada juga sesetengah orang berfikir, kecantikkan itu secara luaran sahaja. Salahkan? Kita harus ingat, kecantikkan bukan terletak pada paras rupa atau kosmetik yang digunakan. Kecantikkan begitu adalah bersifat sementara saja. Kecantikkan yang abadi sebenarnya datangnya dari HATI. Hati yan baik dan murni mampu menjadikan kita kelihatan cantik. U alls nak tahu bagaimana caranya? Jom KY beritahu...


Amalan Mencantikkan Hati:

1) Solat = Solat adalah tian agama dan kunci segala kebaikkan. Ia wajib dilakukan dan dipelajari. Dengan melakukan solat, kita akan lebih terasa dekat dengan Allah. InsyaAllah...

2) Membaca Al-Quran = Al-Quran adalah kita yang diturunkan kepada Nabi Muhammad saw untuk menjadi panduan dan ikutan seluruh umat Islam. Klau kita rajin membacanya dan menjadikan ia sebagai teman sejati, InsyaAllah...kita dapat menghindarkan kita dari perasaan gelisah, sakir malah dari pelbagai masalah.

3) Berdoa = Selalulah berdoa kepada Allah swt. Mohon kepada Allah supaya kita dikurniakan sifat-sifat yang baik dan menjauhkan kita dari segala kemungkaran yang mampu merosakkan dan mengotorkan hati.

4) Taat Kepada Ibu Bapa =  Kita juga harus sentiasa mendengar dan taat kepada ibu bapa, selagi ianya tidak bertentangan dengan agama kita wajib menurutinya. Jangan sesekali menderhaka kepada mereka kerana ia amat dimurkai Allah swt.

5) Ikhlas = Ini lagi satu, untuk mendapat hati yang cantik, kita harus bersikap ikhlas dalam setiap perbuatan. Jangan melakukan semata-mata kerana ganjaran atau pujian. Klau tidak semua itu hanyalah sia-sia belaka dan tidak mendapat ganjaran dan pahala dari Allah swt.

6) Tidak Berdendam =  Sifat ini yang patut kita jauhi. Dendam ini akan membuatkan hati kita gelap dan mudah dihasut syaitan. Apa yang kita perlu lakukan bersabar dengan apa yan terjadi dan terima dengan hari yang terbuka. Dengan itu kita akan kelihatan lebih tenang, cantik dan dihormati. Boleh kita lakukan? InsyaAllah..

7) Elakkan Mengumpat = Orang cakap, kerana mulut badan binasakan? Berhati-hatilah bila bercakap, keran tersilap cakap ia akan menjadi fitnah. Ianya juga boleh mengeruhkan hubungan kita antara sesama. Klau kita nak tegur seseorang , gunalah cara berhemah, seperti lemah lembut agar tidak menyinggung hati orang itu..

8) Pemaaf = Walaupun sukar, kita harus belajar menjadi pemaaf. Sesungguhnya kemaafan yan diberi mampu mencuci hati, membersihkan wajah dan diberi kemuliaan oleh Allah swt.

Oklah itu je lah yang KY dapat kongsikan. U alls tahu, dari perbuatan diatas, kesannya sangat positif di hati kita , antaranya kita akan...

<3 lebih dekat dengan Allah
<3 disenangi dan disukai orang
<3 mendapat lebih ketenangan
<3 dimurahkan rezeki
<3 mempunyai ramai kawan
<3 sentiasa ceria dan gembira

"Sesungguhnya Allah tidak melihat rupa paras dan harta kamu tetapi DIA melihat hati dan amalan kamu" (HR Muslim)