Betulkah Tidak Boleh?

بسم الله الرحمن الرحيم

Apa yang tidak boleh tuu...eeemmmm....sebenarnya KY nak cakap tentang TAKBUR. Kita tidak seharusnya memiliki sifat ini, sifat yang tidak disukai oleh manusia apa lagi Allah.

Sedikit definisi tentang takbur. Takbur merupakan sifat sombong atau megah diri dengan apa yang dia miliki. Orang yang takbur ini, selalunya mudah lupa diri, apa lagi nak bersyukur kepada Allah dan mereka juga suka meninggi diri. Konon-kononnya mereka itu manusia yang hebat. Apa mereka lupa, ada lagi yang lebih hebat?


U alls tahu, mereka ini juga suka memandang rendah orang lain. Mereka tak pandang ke bawah....sentiasa mendongak ke atas. Eeee...kerana inilah mereka tidak disukai oleh sesetengah masyarakat. Jika mereka berada dalam kesusahan, sakit ke, pasti orang ramai atau jiran-jiran, sukar untuk membantukan?

Sebenarnya KY pun tak suka orang macam ni, apa lagi nak berkawan dengan mereka...tapi, kita tidak boleh pulaukan merekakan? Sebagai masyarakt dan seorang sahabat yang baik dan prihatin, secara perlahan-lahan, kita boleh ubah mereka ini..ye kan? InsyaAllah...

Ingatlah, kehebatan yang kita miliki hari ini tidak akan kekal, ia hanya pinjaman Allah semata.

Dengan itu, wahai sahabat-sahabatku yang disayangi, bersyukur dan bertawaduklah, Ingatlah....hanya Allah yang layak takbur, kerana Allah Maha Sempurna. Wallahualam..

"Tidak masuk syurga orang yang ada di dalam hatinya sebesar debu daripada (sifat) takbur" (Riwayat Muslim)