Kenapa Kita Diuji?

بسم الله الرحمن الرحيم

Wahhh...lamanya rasa tak mengup-date blog, padahal baru beberapa hari, gitulah kalau dah mula terjerumus dalam dunia blog, rasa tak lengkap sehari tanpa online heeee, bukan apa kalau lama tak on blog, banyaklah cerita-cerita menarik yang tertinggal, eeemmm...dah berkurang ilmu kan? Itulah yang dinamakan ujian hidup kan? Bercakap tentang ujian, KY nak tanya kat u alls , Kenapa Kita Diuji?


Bila kita diuji apa yang biasa kita lakukan? Bersabar...bersabar atas apa yang Allah timpakan ke atas kita, kerana disebalik perihnya rasa ujian dan musibah itu, terdapat banyak hikmah yang penuh dengan kebaikkan. Dan kita juga perlu yakin, yang apa yang Allah timpakan ke atas kita adalah sesuatu yang telah ditetapkan dan tertulis di Luh Mahfuz.

Kita tidak perlu mempertikaikan dan jauh sekali menyalahkan Allah...Seperti kata baginda Rasulullah saw, "Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah kebaikkan keatasnya, Allah akan menimpakan musibah kepadanya." Riwayat Bukhari)

Hidup ini bagaikan roda berputar dan berputar, ujian itu akan menguatkan lagi iman dan takwa. Sentiasa bermuhasabah diri dan percaya Allah, kerana DIA sentiasa sayang pada kita. Hadapilah hari-hari dalam kehidupan kita dengan sabar, tabah dan senyuman yang manis...kerana kebahagian itu pasti akan datang seperti datangnya pelangi setelah hujan..