Bicara Santai: Jom Ke Cameron Hinglands Bersama KY


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan apa khabar semua. Kali ini KY nak ajak u alls jalan-jalan makan angin dengan KY nak? kita pergi ke Cameron Highlands. Sebenarnya KY dah pergi minggu yang lepas tu, tapi tak sempat lagi nak kongsi dengan u alls. Hari ini baru ada masa nak update gambar....antara semua siapa yang dah pergi ke sana? bagitahu sikit. 

Sebelum ini KY selalu juga dengar orang selalu cakap, I pergi Cameron, terfikir juga KY apa yang ada kat sana, dan bila dah pergi, KY tengok tak ada apalah yang menarik juga, yang ada semuanya stawberry heee...tapi yang bestnya pergi sana, cuacanya sejuk sangat, rasa macam duduk kat overseas je...air kat situ, betul-betul ais batu...kalaulah tinggal kat situ 1 minggu, entah mandi entah tidak haaaaa..oklah..jom kita jalan-jalan...ke Taman Kuktus dulu...

ini yang kecik-kecik je, ada besar pun ada, sebesar kita..

Ini pulak pokok tomato. buahnya banyak sangat, tempat sejuk memang sesuai dengan tanaman. Buahnya berkilat segar gitu..

yang ini pokok srawberry, tapi kecik lagi, tak ada buah..

pokok bunga kat sini, cantik sangat, warnanya memang memukau..geram betul tengok, nak beli susah nak buat balik..jadi bawa balik gambar je lah

itu kuktus yang sederhana besar..eh eh ehhh...ada orang interframe lah...hihi

ini?? eemmm..semua kenal ni, KY rasa rabbit ni kepunyaan pemilik taman, besar sangat, KY belum pernah lihat lagi sebesar ini, yang paling comel lagi, pandai, masa KY nak ambil gambar, dia tengok je..hihii..kiutlah..

dan yang terakhir, jom shopping dengan KY, banyak baju cantik-cantik, kelabu mata pulak di buatnya..belang tak mau  tak mau, kena juga 2 3 helai...heeee

Ok lah...samapai sini saja jalan-jalan kita, sapa yang belum pergi tu, pergilah...siapa yang dah pergi, jangan pergi lagi lain kali heeee...

53 ulasan:

  1. bestnya..ramai duk pakat tayang gambar pi cameron.. saya tak pernah sampai lagi T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rai, KY rasa tak adalah sangat keterujaan tu kalau dah ke sana, tak ada apa2 yg menarik, nak shoping blh lah..shopping jagung heee

      Padam
  2. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...



    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...



    Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...



    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...



    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...



    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...



    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...



    Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

    BalasPadam
  3. Bestkan...saya dah lama x kesana... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. best tu best juga tapi rasanya kalau di ajak kali ke 2, tak pergi dah..lainlah ajak p nilai..oooo..2 3 kali pun tak apa hihi

      Padam
  4. Macam tak best je Ky....okje tak pernah sampai lag...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcm tak best ek? memang pun haaaa...tak ada apa, stawberry je..dengan jagung eemmm...

      Padam
  5. mmg best kat sini tp jgn pi waktu ada cuti2 sesak specially hari sabtu malam minggu sebab ada pasar malam kat atas tu hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hari tu KY p hari khamis sampai pagi jumaat, petang tu dah ada pasar malam...tapi pasar malam dia tak sama pun cam kat kita, jagung je yg banyak di jual..dah lah ramai peniaga cina..pusin2 cari adalah setempat org melayu kita jual jagung, dapat jugak merasa

      Padam
  6. cikgu dah pi banyak kali, mcm KY kata la tak de apa yg menarik sangat pun. cuma ada la tmpat2 yg ada view cantik....cikgu kalau pergi wajib beli jagung mutiara rebus/bakar kat pasar malam berinchang ke apa namanya.....uiiii sedap betul. walau jagung tu dah sejuk pun tetap rasa sedap tau. manisss jer. tp kata orang,kalau beli dan masak kat rumah, rasanya tak sesedap mana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hari tu KY pergi ptg tu ada juga pasar malam dia, tang jagung tu, KY setuju, balik rebus, dah jadi mcm jagung biasa dah..memang rasa lain dr yg kat tempatnya

      Padam
  7. bila tengok nie semua....rasa nak pergi lagi pula....he heee....

    BalasPadam
    Balasan
    1. KY cukuplah sekali..tapi kalau ke nilai acap kali pun tak apa heeheee

      Padam
  8. salam KY :)

    ayie dah lama x pergi ke cameron highland...last masa ikut ronbongan sekolah tahun2 90 an dulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam ayie,

      KY itulah pertama kali, KY ni tak suka jalan sangat..sbb tu banyak tempat yg KY belum pergi..nak simpan duit InsyaAllah..di izin Tuhan nak ke rumah Allah di sana..aamiin

      Padam
    2. amiin..pergi mekah dan madinah lagi best :)

      Padam
  9. itu pokok strawberry kok buahnya cuma satu je.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. pokok tu masih kecil tu...sebab tu buahnya satu heee

      Padam
  10. met mlm mbk KY trmksih banyak dah berbagi. wah ngajak jalan2 makan angin,c mbk KY hehehe.. silakan mbk di lihat hahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. jalan2 saja , jangan makan angin, nanti kembung perut heee

      Padam
  11. belum lagi berkesempatan ke cameron.. dulu hampir2 nk pegi, tapi last2 pergi langkawi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada juga yg hampir2 tu..hihihi..KY rasa labih baik ke langkawi, KY belum sampai lagi

      Padam
  12. wah bagus banget tuch kaktusnya sob, apalgi yang foto di sebelah pagar kaktus tu. hmmm comel sangat..hehehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe...sekali sekala interframe

      Padam
  13. Dah lama tak berkunjung ke CH. Bila lihat gambar2 terbaru CH, teringin pulak nak kesana. Tapi bila baca N3 ni...tarikan dia masih same spt dulu juge...so ape bezanya dulu dan sekarang. Mungkin CH perlu ada tarikan terbaru yang hebat untuk menarik minat pengunjung lama kembali.
    Namun kenangan manis masih mampu menarik minat utk kembali ke CH.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, tak ada banyak tempat yg boleh menarik untuk ke sana lagi..hari tu sempat juga ke ladang teh...

      Padam
  14. Jalan-jalan yang menyenangkan ya, refreshing dengan melihat berbahai tanaman yang menyegarkan, disana bisa shopping pulak. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. eeemmm..bolehlah shopping sikit2...jagung banyak di sana, memang manis

      Padam
  15. baru pegi khamis lepas tp belum update lagi.. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. eeemmm...kat sana cuacanyalah yg tak tahan..sejuk

      Padam
  16. Hoho... dah lama tak naik Cameron... saya biasa pergi pagi balik petang..

    By the way TQ KY... singgah blog MSP

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau dekat bolehla balik hari...hr tu KY pergi dengan bas, bertolak dlm pukul 10 mlm..subuh br sampai..

      Padam
  17. salam kenal..seronoknya cuti2 di cameron, dah lama tak ke sana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih

      pergi hr tu last minit orang ajak..sbb tak pernah pergi..ikut lah juga

      Padam
  18. Balasan
    1. heheee...jom lah kita pergi shopping buah stawberry hihih

      Padam
  19. bestnya holiday kt camaron..
    salah satu tempat melancong yg tak jemu utk kunjungi.
    mungkin sbb sejuk,nyaman sbb tu ramai yg suka kesini :)

    salam kenal dr mamyharraz :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi tak ada apa2 yg menarik sangat KY tengok, nak shopping pun tak adalah murah sangat, beza sikit je dr tempat kita...cuma hairan..ramai betul peniaga cinakan? susah nak cari org melayu...maklumlah tempat kaumnya hihihi

      Padam
  20. Kalau tengok macam gini, rasa nak pergi ke sana
    tempatnya sejuk dan indah
    selamat yah KY,.Terima kasih sudah berbagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. sejuk sangat..ada masa jom lah jalan2 malaysia..banyak tempat menarik ni..

      Padam
    2. Do'akan banyak rejeki yah, biar bisa tengok Malaysia..hehe
      terima kasih sahabatku..

      Padam
  21. saya dah pergi sana..beli sayur banyak2..kat sana berangin je..saya suka arnab tu..cute..:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sayur memang banyak, segar2 lagi,

      arnab cameron heeee

      Padam
  22. itu dimana tempatny..
    http://onkapuas.blogspot.com/

    BalasPadam
  23. minta ijin tengok Bunga-bunga di sini Ky
    selamat malam

    BalasPadam
  24. ehheh!!ntah2 kita sama2 ada kt sna pd msa yg samakn?hrrmmmm..cameron dh x sejuk lg :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin...juga tu heeee

      waktu pagi je sejukkan?

      Padam