Mahu Berjaya? Ikuti Formula-Formula Ini

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan kemaaf dipinta pada sahabat kerana tak berkesempatan berziarah ke rumah-rumah u alls..alaaa...alasan biasa sibuk haaaaa..InsyaAllah, nantikan kunjungan KY ok ?  setiap manusia yang ada di bumi ini, mahukan kejayaankan? kejayaan dunia dan akhirat. dan untuk mendapatkan kejayaan itu bukan mudah, ianya perlu usaha, keyakinan dan kepercayaan pada diri. dan disini KY ada formula untuk kita sama-sama mengapai kejayaan dalam hidup, dan KY berharap kita boleh mengikutinya satu persatu...jom lihat formula itu...


1) Formula untuk mendapat kemuliaan adalah taat kepada Allah dan RasulNYA.

2) Formula untuk mendapat rezeki adalah berusaha disertai istigfar dan ketakwaan.

3) Formula untuk mendapat syurga adalah tauhid.

4) Formula untuk mendapat iman adalah merenungkan ayat-ayat Allah dan makhluk-makhlukNYA.

5) Formula untuk mendapat kebaikkan adalah kejujuran.

6) Formula untuk mendapat hati yang hidup adalah merenungkan Al-Quran, berdoa pada waktu malam dan      meninggalkan perbuatan dosa.

7) Formula untuk mendapat ilmu pengetahuan adalah bertanya dan menyemak dengan baik.

8) Formula untuk mendapat pertolongan dan keberhasilan adalah sabar.

9) Formula untuk mendapat kebahagiaan adalah takwa.

10) Formula utnuk mendapat bertambahnya (nikmat) adalah bersyukur.

11) Formula untuk mendapat perasaan rindu kepada akhirat adalah menjaga jarak (zuhud) dengan dunia.

12) Formula untuk mendapat kemakbulan harapan dan permintaan adalah berdoa.

Jika kita berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga, tetapi belajarlah mendaki tangga itu...
Ya Allah..berikanlah kami rahmat kasih sayang dari sisiMU..aamiin.

52 ulasan:

  1. siiiaapp laksanakan formula-formulanya kak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah...kuatkan semangat dan tingkatkan usaha

      Padam
  2. Kalau nak ikutkan semuanya bukan susah pun kalau mahu dilakukan cuma kena tanya hati dan iman dimana letak dan kuatnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak, tapi kekuatan kita tu ada atau tidak

      Padam
  3. Amin...in shaa allah ☺☺

    BalasPadam
  4. mau coba2 dulu ah biar bisa kya mbk KY

    BalasPadam
  5. insyaAllah kak ... formula yg bagus .. muhasabah diri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...kita ikuti satu persatu dengan sabar dan keazaman yg tinggi

      Padam
  6. Trimakasih sudah berbagi...

    Please, follback yahhhh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama pri

      InsyaAllah nanti KY singgah

      Padam
  7. Terima kasih...semoga kita semua beroleh kejayaan!

    BalasPadam
  8. Kak Yatie, kalau yg namanya sabar kok susah yah? sering galau nih. hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. eemmm..memang, sabar itu mudah disebut tapi ssukar diamalkan, namun apa pun cabaran dan dugaan kita harus belajar sabar

      Padam
  9. semoga setiap anak tangga bisa dijalani. Salam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah...tingkatkan lagi keyakinan dan semangat

      Padam
  10. tq share in shaa Allah akan dipratikkan formula tu

    BalasPadam
  11. banyak-banyak bersyukur membuat hidup kita terasa lebih kaya :)



    kunjungi balik ya,
    oldsunday.blogspot.com ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah yg seharusnya kita lakukan sentiasa

      terima kasih, InsyaAllah..nanti KY singgah

      Padam
  12. banyak formula hebat ni, tanya diri kita nak dengan seribu daya atau seribu alasan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau kita mahu yg terbaik untuk diri kita pasti lakukan dengan seribu daya

      Padam
  13. selalu semangat, bersabar dan bersyukur mungkin bisa membuat hidup kita menjadi lebih baik sob..

    semoga kita semua selalu di beri kesabaran dalam menjalani hidup, amin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah..yg penting selalulah berdoa kan?

      Padam
  14. Yang enting, kita selalu senantiasa bersyukur kepada Allah mba :D

    BalasPadam
  15. formula yg bagus dan perlu sabar utk ikut setiap langkah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabar dan kayakinan yg tinggi InsyaAllah

      Padam
  16. Ramai yang tahu pasal ni... tapi tak ramai yg nak mengamalkannya... dan ramai yang suka ambil jalan pintas

    BalasPadam
    Balasan
    1. eemm..betul tu, jalan pintas, tapi untuk mendapat keredhaan dan syura Allah mana ada jalan pintas kan?

      Padam
  17. Postingannya sangat berguna sekali buat saya KY, saya merasa bertambah pengetahuan di sini. semoga saya bisa menjalankan 12 formula itu. Terima kasih banyak sudah berbagi KY

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah...sama2 kita mendakinya PP, terima kasih kembali

      Padam
  18. formula yg terbaik dan haruslah kt amalkan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah..yui kita akan kuatkan semangat dan ikuti sati persatu

      Padam
  19. tq....KY....bagi formula2 nie.....

    p/s:cantik heder baru tu.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. iya sama-sama Yan,

      p/s: heheee..biasa je, rasa teringin nak letak huhuh

      Padam
  20. terima kasih KY sebab berkongsi formula-formula hebat ni ye :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama awak, sama2lah kita daki sati persatu ok? InsyaAllah

      Padam
  21. insyaAllah kak... sesama kita berusaha.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...mendaki satu persatu anak tangga itu

      Padam
  22. sering baca buku tentang isi al-qur'an bikin damai kak :) .

    BalasPadam
    Balasan
    1. benar tu miztia, apa lagi al-quran

      Padam
  23. nice sharing :)
    betul tu.. semuanya ada formula.. and kebanyakan formula tu, mmg kita sedia maklum.. cuma nk lakukannya tu ramai yg x alert..

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks aizu, itulah semangat kita sebenarnya..tak bersungguh

      Padam
  24. formula yang bermanfaat ni kak..sama-sama kita mengikutinya :)

    BalasPadam