Tips Macam mana Nak Ceria Dan Bersemangat Setiap Hari


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum, sekejap je dah hari khamis rupanya...esok jumaat hari minggu di pantai timur, bestnyaa....u alls ada tak hari yang tak ceria apa lagi diawal pagi...hahaaaa...KY tahu pasti itu hari selepas hari minggu kan? dah cuti malaslah nak mulakan balik seperti biasa, kalau boleh nak cuti memanjang...

Macam mana ye kita nak ceriakan dan bersemangat setiap hari?? eeemm...kalau kita mahu hari kita sentiasa ceria ianya harus dimulakan diawal pagi...kalau awalnya kita gembira dan ceria, In shaa allah..sepanjang hari kita mampu ceria...

EEmmmm.......walaupun ini sudah nak masuk waktu petang, KY nak kongsikan tips dengan u alls, tips dari Dato'Dr.Fazilah...ayuh sama-sama kita amalkan...


Macam mana nak ceria & bersemangat tiap hari? 

1. Berdoa agar sentiasa ceria dan bersemangat, 

2. Maafkan semua orang agar hati bersih dan minda positif, 

3. Programkan minda tiap malam sebelum tidur: Ya Allah, jika aku masih panjang umur, kejutkan aku esok pagi dalam keadaan sihat, beriman, ceria dan seronok nak pergi kerja, tapi jika aku mati esok, matikan aku dalam husnul khatimah,

4. Bangun pagi terus senyum dan berdoa dan mohon agar hari ini lebih baik daripada semalam, 

5. Cari "butang hijau" ia perkara yang buat kita ceria-- peluk pasangan, cium anak, beri ikan dalam akuarium makan, geletek kucing, dengar lagu nasyid kegemaran, minum air kegemaran, tengok FB dan sebagainya, 

6. Bayangkan hari ni mungkin terakhir dan azam nak lakukan yang terbaik, 

7. Gembirakan hati oarag di sekitar, 

8. Amalkan sunnah-sunnah Nabi, 

9. Temui cinta sejati, 

10. Pakai warna kegemaran, 

11. Berjalan pantas, 

12. Masuk pejabat dangan Bismillah, beri salam dan masuk dengan langkah kanan, 

13. Sentiasa Tawakkal kepada Allah. 

Haaaaahaaaa...tips yang sangat bermanfaat, jangan lupa ye amalkan, supaya hari-hari kita ceria dan bersemangat...

bangun....bangunnnnn...malasnya niii..siram air baru tahu...

42 ulasan:

  1. salam KY....

    tq kongsi tip menarik nie ye.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam yan,

      sama2..jom kita amalkan bersama..semoga hari2 kita ceria

      Padam
  2. ha bagus sgt tips ini kena copy dn paste kat dinding supaya ingat sellau. tq ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. heeee...betul tu, KY nak buat jugalah..maklumlah kita manusia yg selalu alpa kan?

      Padam
  3. tq untuk tips tu KY... Insya Allah akan diamalkan :)

    BalasPadam
  4. TQ KY,
    Tip yang menarik dan berguna, semoga ceria sepanjang masa

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 BM,

      in shaa allah...semoga allah selalu menceriakan hari2 mendatang aamiin

      Padam
  5. waah bestnye tips, eh yg menarik cr butang hijau ! hihi mane nk tekan ni.. :D

    BalasPadam
  6. tq KY good tips :D... In shaa Allah sama2 kita amalkan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...semoga selepas ini hari2 kita sentiasa ceria

      Padam
  7. semoga kita sama sama bisa mengamalkan ya sob...?

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. betul tu yui, jom sama2 kita amalkan..

      Padam
  9. met mlm mbk ky,ku yng cantik maaf,ni baru berkunjung heheheh. trmksih'y mbk ky infonya

    BalasPadam
    Balasan
    1. malam BL, terima kasih, udah senyum hingga ke telinga ni kena puji heheheee...
      sama2 BL, siapa si nama sebenarnya BL

      Padam
  10. alhmdulilah syukran entry yg bermanfaat

    BalasPadam
    Balasan
    1. aamiin...terima kasih kembali acik

      Padam
  11. memaafkan semua orang.
    tepat nian Kak KY.
    saya selalu bisa menerapkan ini. mendatangkan barakah ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. eeemmm..kita akan menjadi tenang dan damaikan?

      Padam
  12. Betul tu,memaafkan org payah nk buat tapiiiii kalau berjaya buat hati happyyyyy sgt

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaaa...betul tu cikgu, kena sentiasa terapakan dalam diri

      Padam
  13. terima kasih KY sebab berkongsi tips ni..hehe. dah lama tak bertandang ke sini kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 awak...org tengah sibukkan, KY faham...thanks 4 coming

      Padam
  14. Geletek kucing tu best. Hehe..
    Sis, blog ni dah jadi double background,
    kalau buang background asal tu, loading akan jadi lebih cepat :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehee...kucing tu malas bangun pagi..

      ooo...gitu ke, mcm mana nak buang background asal tu

      Padam
  15. asyik nih tipsnya... semangat pagi teruuuuuus :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul...tips nya sangat bermanfaat. mksh udah berbagi ilmu :)

      Padam
    2. terima kasih uswah..moga kita akan sentiasa bersemangat

      Padam
    3. sama-sama indah..sama2 kita amalkan

      Padam
  16. makasih KY tips2x..... *smile

    BalasPadam
  17. salam KY :)

    ayie mmg dari dulu suka dgn tips dan motivasi dr fadzilah kamsah.

    ayie nak simpan tips tu leh baca selalu utk amalkn :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam ayie,

      KY pun selalu baca buku2 penulisan beliau

      Padam
  18. Assalamualaikum KY..bagus tips ni..perkongsian yang baik..=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam kak nah,

      terima kasih

      Padam
  19. orang selalu panggil saya KZ, itu perkara yang buat saya rasa ceria. Bangun awal-awal pagi boleh kentalkan semangat kita untuk lakukan pekerjaan sampai ke petang :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, semangat dan keceriaan di awal hari in shaa allah akan memberi kita hari yg bahagia

      Padam