9 Wanita Yang Patut Kita Contohi

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan satu ciuman buat u alls, dua tiga hari tak berkesempatan nak jalan-jalan rumah u alls, apa lagi nak tulis artikel, rindu sangat, tapi bukan kat u alls tau kat blog heeee...tak adalah tentulah rindu kat u alls, pembaca setia di Ilhamku Disini, tanpa u alls sepilah teratak buruk KY ni...

Oklah...u alls ada idola? tak kisahlah, dari kalangan artis ke, ulama ke, pakar motivasi ke atau ustaz, ustazah. KY lah kalau ditanya tentang idola ramai, tapi yang paling KY minat adalah Dato Dr Fadzilah Kamsah dan Ustazah Norabaiyah. Dan Ustazah Norbaiyah cakap, sebagai seorang wanita yang beragama Islam, ada 9 orang wanita yang harus kita contohi dan dijadikan idola dan nama mereka di mulakan dengan SITI, aaaa...bukan Siti Nurhaliza tauuu...tapi SITI-SITI ini..


1) Siti Khadijah 
Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.

2) Siti Fatimah 
Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah b'kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.

3) Siti A'ishah 
Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar 
Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).

5) Siti Mariam 
Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah 
Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.

7) Siti Aminah 
Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.

8) Siti Muti'ah 
Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.

9 ) Siti Zubaidah 
Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

Itulah 9 SITI yang seharusnya kita jadikan idola, Adakah kita tergolong antara Siti-siti ini? Tepuk dada tanya iman. Sama-sama kita tingkatkan ilmu kita untuk menjadi insan yang lebih baik di Bumi Allah ini, insyaAllah.