Mulakan Hari Dengan Senyuman

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan satu ciuman untuk u alls, hari ini cuaca cerah dan ceria je nampak, u alls ceria? Alhamdulillah..tebarkan senyuman buat semua..walaupun hati kecil kita tak berapa nak gembira  heeee...tapi bahagia milik semuakan? jadi kenapa nak susah-susahkan diri, bertawakal dan berserah padaNYA...

U alls tahu, orang yang bahagia mungkin tak senyum, tapi orang yang senyum itu pasti bahagia, kata Dato' Fadzilah Kamsah dan menurut kajian, senyuman yang ikhlas datangnya dari hati, sekurang-kurangnya 10 saat. bila kita senyum lebih dari sepuluh saat 3 hormon akan dikelurkan oleh badan...eeemmm...u alls tak nak tahu ke? kalau nak tahu, teruskan membaca hihih..


Hormon pertama, Endorphin yang rangsang kita untuk tenang dan ceria.

Yang kedua, Enkephylin yang menguatkan sisitem imuniti dan jadikan kita lebih sihat 

dan yang ketiga, Dynophin yang memberi kita tenaga dan semangat. 

Haaa...itu dia, macam mana? suka kan? kalau hari-hari hidup kita ceria, bagai tiada masalah yang melanda alangkah bagusnya heeee, justeru itu, jom kita senyum dan kita sedekah kepada orang lain dan sedekah kepada diri sendiri. U alls juga harus tahu, bayi senyum sekitar 400 kali sehari. jadi apa kata kita keluarkan sifat baby yang ada dalam diri kita dan senyum 400 kali hari ini. pasti orang suka, kan senyuman baby...hihihi , jom nyayi sendiri lagu ni...pasti ceria, ( tak jumpa video yg ok di youtube)

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri


Senyum umpama titian

Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum