Resepi Kek Gula Hangus

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan satu ciuman untuk u alls, bestnya cuti, walaupun bukan KY yang cuti heeee, apa khabar u alls, sihat? Alhamdulillah...ccuti sekolah ni kan, banyak pulak undangan perkahwinan, boleh kata hari-harilah makan gulai heeee.,

Ok, sempena cuti sekolah ni, KY nak kongsi satu lagi resepi kek, buat ibu-ibu tu, bolehlah buatkan nanti untuk anak-anak dan suami tercinta kan? sukalah nanti mereka...ok, resepi kali ini adalah Kek Gula Hangus, atau ada yang panggil kek span..taj perlu cakap banyak, jom kita mulakan sesi kelas memasak kita....



Bahan-bahan
(A)
250gm gula
225ml air
1 sudu besar mentega

Bahan-bahan
(B)
125gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
( diayak)
4 biji telur (gred A)
2 sudu besar susu pekat manis


Cara Membuatnya
1. Masak gula hingga cair (jangan terlalu hangus, nanti pahit) tuang air sedikit-sedikit dan teruskan kacau sampai menjadi betul-betul cair. padamkan api dan masukkan mentega, kacau biar sebati.

2. ( dalam bekas lain) pukul telur hingga pekat dan gebu, setelah itu, masukkan susu dan pukul lagi sehingga sebati.

3. Seterusnya masukkan bahan yang telah diayak dan kacau lagi.

4. Masukkan air gula tadi dan gaul hingga betul-betul sebati. dan akhir sekali apa lagi bakarlah hingga maskkkk....

AAaaaaaa....senangkan? senang saja KY ni hihihi..betul senang je, kalau u alls nak lagi cantik, kukus pun boleh, lagi lembut dan gebu....oklah..sampai sini saja kelas kita untuk kali ini, lain kali kita belajar lagi, yang penting cuba jangan tak cuba...