Benarkah Laman Web Sosial Itu Haram?


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum, tengah buat apa tu..tengah berfacebook ke heee, oooo...tengah berblog rupanya, samalah kita huhuuh...di waktu dan ketika ini siapalah yang tak tahu tentang ke wujudan laman-laman sosial seperti facebook, twitter, integram, blog dan banyak lagilah...dari mereka yang sekolah rendah hinggalah yang dah ada cucu..Ok..berbalik pada tajuk Benarkah Laman Web Sosial Itu Haram? persoalan yang menarik untuk kita kupas..meh kita dengar jawapan dari Ustaz Wahab Bin Md. Ali

Tidak benar. Laman web sosial seperti facebook, twitter, blog (tambah sendiri) dan lain-lain itu tidak haram. kita boleh mengunakannya. Akan tetapi ia boleh menjadi haram dan berdosa apaila kita mengunakan laman web tersebut dengan cara yang haram.

Bagaimana cara yang dikatakan haram?

Contohnya kita melihat gambar yang tidak elok dan melalaikan. kita terlalu sibuk membuka laman web atau komputer sehingga meninggalkan atau terlewat menunaikan solat. Laman web ini juga boleh menjadi haram jika kita memasukkan gambar kita yang tidak menutup aurat atau kita mengunakannya untuk menfitnah, mengata dan mengumpat. 

Sebaliknya jika kita mengunakannya dengan betul, kita boleh mendapat banyak pahala dan kebaikkan. Contohnya kita niatkan menguna facebook untuk bertegur sapa, berkongsi kata-kata nasihat, ayat al-quran, hadis dan sebagainya.

Macam mana? dah faham semua anak murid heeee...tak salahkan kita mengunakan teknologi ni...tapi ingat jangan salah guna..ok