Resepi Kek Cawan Berperisa


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan selamat malam...macam mana cuti hari ni, happy takkk????? eeemmmm....esok jangan buat malas sudah...mulakan hari isnin dengan senyuman yang paling ceria ok? heeeee...

Untuk kesekian kalinya KY nak kongsi satu lagi resepi kek. lagi-lagi kek, nak buat macam mana, KY memang suka buat kek lagi pun ini permintaan anak sulung KY. dia nak balik asrama semalam, jadi nak bawalah makanan untuk makan time-time malam dalam don...oklah..jom tengok kek apa pulak yang KY buat kali ini...



Kek Cawan Berperisa


Bahan-bahan
230gm tepung kek
sedikit serbuk penaik
(bahan diatas diayak bersama)
250gm mentega
180gm gula
30gm air susu
4 biji telur gred A
2 sudu teh emulco oren/pandan/coklat
(ikut sukalah perasa apa pun)
mangkuk kertas
coklat cip
(nak letak ke tidak ikut suka)

Cara Membuatnya
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan berkrim
2. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul hingga sebati.
3. Kemudian masukkan bahan yang diayak, kacau sebati dan diikuti air susu.
4. Akhir sekali masukkan emulco kesukaan u alls
5. Masukkan adunan dalam mangkuk kertas dan bakar, nak tabur coklat cip pun boleh


ini perisa coklat dan yang atas tu tak de perisa hihihi...

Eeemmm...macam mana, senangkan? alaa...kacang je..kalau KY yang bagi resepi tak susahnya, KY paling suka buat yang paling simple dan senang...Oklah...sampai disini saja kelas kita untuk kali ini...jangan lupa buat tau..byeee