Resepi Kek Cawan Berperisa


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan selamat malam...macam mana cuti hari ni, happy takkk????? eeemmmm....esok jangan buat malas sudah...mulakan hari isnin dengan senyuman yang paling ceria ok? heeeee...

Untuk kesekian kalinya KY nak kongsi satu lagi resepi kek. lagi-lagi kek, nak buat macam mana, KY memang suka buat kek lagi pun ini permintaan anak sulung KY. dia nak balik asrama semalam, jadi nak bawalah makanan untuk makan time-time malam dalam don...oklah..jom tengok kek apa pulak yang KY buat kali ini...



Kek Cawan Berperisa


Bahan-bahan
230gm tepung kek
sedikit serbuk penaik
(bahan diatas diayak bersama)
250gm mentega
180gm gula
30gm air susu
4 biji telur gred A
2 sudu teh emulco oren/pandan/coklat
(ikut sukalah perasa apa pun)
mangkuk kertas
coklat cip
(nak letak ke tidak ikut suka)

Cara Membuatnya
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan berkrim
2. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul hingga sebati.
3. Kemudian masukkan bahan yang diayak, kacau sebati dan diikuti air susu.
4. Akhir sekali masukkan emulco kesukaan u alls
5. Masukkan adunan dalam mangkuk kertas dan bakar, nak tabur coklat cip pun boleh


ini perisa coklat dan yang atas tu tak de perisa hihihi...

Eeemmm...macam mana, senangkan? alaa...kacang je..kalau KY yang bagi resepi tak susahnya, KY paling suka buat yang paling simple dan senang...Oklah...sampai disini saja kelas kita untuk kali ini...jangan lupa buat tau..byeee

66 ulasan:

  1. Terima kasih KY,,teringin juga nak mencuba..tunggu cuti hari sabtu ahad nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama sama acik, cubalah..budak2 kalau tengok kek dlm mangkuk mcm tu suka sangat

      Padam
  2. Tq share. Nina kalo wat. Mesti nk y coklat. Heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome nina, eeemmm..mcm anak KY juga ni, pantang tengok coklat hihih

      Padam
  3. Melihat resep yg mbak berikan di ats, saya bisa melihat klw kue ini pasti begitu lezat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhh...harus dirasa dulu, baru tahu ianya enak atau tidak..heeee

      Padam
  4. Tampaknya kek cawan berperisa itu sangat lezat.Beruntung keluarga KY punya ibu yang pandai buat kek.Paling enak sambil ngeblog dan minum kopi.Bisa lupa waktu hahaa :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah....KY juga tidak pandai kalau bab masak memasak ini, tapi selalu mencuba sekali buat kalau tidak jadi, KY buat lagi sampai jadi

      eemm...tadi KY makan sambil minum nescafe

      Padam
  5. wahhh sedap nie :) nyum nyum

    BalasPadam
    Balasan
    1. yam yammmmm....trylah acik, belajar buat kek blh apa hihihi

      Padam
  6. Kek cawan ni muffin lah ya? atau memang nama dia memang kek cawan? nampak mcm sedap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. blh dikatakan begitulah, tapi kalau muffin betul lain keknya pun beza...

      Padam
  7. Sedap rasanya tu kan..emm..tapi tak nampak cm cawan pun!?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihiih...ye ke, lupa pulak letak tangkainya heeee

      Padam
  8. selamat malam
    waw mantap sekali..
    i like it..

    BalasPadam
    Balasan
    1. slmt malam lukman,

      eemmm...yam yammmm....

      Padam
  9. Pasti lezat nih .. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. eeemmm..coba dulu nazr baru tahu lazat atau ngak heee

      Padam
  10. dari bentuknya pasti sedap ni rasanya..hehe..kapan2 saya coba deh mbk KY :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kapan2 ajalah fian, kalau mahu ke sinilah...heee

      Padam
  11. Comel-comel kek KY mesti hari ini dah habis masuk perut semuanya kan..
    Baca resepi nampak mudah tapi kakak ni tak rajinlah KY...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada sikit lagi akk, rumah KY ni mana ada org ramai, itupun dah bagi kat jiran2 masih ada lagi bakinya...tak pe lah buat makan petang nanti pulak heee

      ala..akk kek ni memang senang cuma lambat sikit nak bakar, maklumlah kecik2

      Padam
  12. mbk ky. Kue nya aq tker sama kopi'y mau gk hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. pagi pagi ngak bisa minum kopi, mahu teh tarik hihih

      Padam
  13. salam kenal..

    nak try buat tp xde oven..
    klu versi kukus cmne ye??

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal juga echa,

      kalau kukus blh juga tapi oleh sbb resepi bakar takut kukus nanti jadi keras pulak kek tu

      Padam
  14. semuanya sedap2 and comel2....

    BalasPadam
  15. wah bulih nih resepnya buat di coba..

    BalasPadam
  16. nampak senang.. tp gigih jugaklah nak buakan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak buat tu tak lah susah sangat tapi nak membakarnya tu yg nak kegigihan heee

      Padam
  17. Balasan
    1. eeemmm...simple dan sikit saja bahan, senangkan?

      Padam
  18. wah enak tuh kayanya,,
    simple lagi ga ribet .
    maksih ya infonya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. bolehlah tahan heee.. kena cuba dulu indriani..

      Padam
  19. Tak reti membuat tapi makan suka hehe.. Pos sebijik KY

    BalasPadam
    Balasan
    1. BM dok reti kenalah belajar, barulah pandai..nak makan je tahu hehehee...
      sebijik je???? mahal duit setem pulak rasanya hihi

      Padam
  20. Balasan
    1. terima kasih waazin..slamt datang ye ke teratak KY ni..

      Padam
    2. KY,kalau tepungnya diganti dengan adonan ubi yang diblender bisa ngga y?..soalnya istri dirumah hobinya buat kue juga.

      salam sehat selalu yah

      Padam
    3. rasanya tak boleh..kalau ubi boleh dibuat kuih, disini dipanggil mek comel didalamnya ada air gula, sedap, nanti aklau ada masa KY buat kuih tu n share disini ok

      Padam
  21. Rajin nya akak..nnti anak sy dh besar mybe kena rajin mcm akak lah. memasak utk bekal ke asrama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah kalau ada anak2 besar ni..apa lagi kalau yg suka makan heeee

      Padam
  22. thanks share resepi ... saya klu wat benda nih , kuar dr oven ... habis . bila siap semuanya , habislah semuanya kat perut anak buah . penat tak hilang lagi tapi cup cake dah tggl cup jer la ... heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaa...kalau ramai askar memanglah mcm tu, masak satu loyang habis..siap masak kuih pun habis hihih

      Padam
  23. .. enak banget dech. pengen nyoba 1 donk. he..86x ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau rasa 2 ngak rasa apa2 tuhh....hihih

      Padam
  24. as salamualaikum KY :)

    kek cawan memang kesukaan ayie...waah dah ada perisa coklat pulak eh...confirm sedap kn...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam ayie,

      hihiih...perisa blh tukar2 kalau budak2 memqang suka yg coklat...sbb tu KY buat dua adunan tu

      Padam
  25. lama puteri tak buat kek..tengok akak buat entri juga, teringin plak nak makan kek..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala...uatlah, tak susah pun, kalau tak nak rumitkan keadaan buat kek bakar dalam loyang sebijik terus...senang

      Padam
  26. salam sis
    rajin dia campk sini sikit kita nak rasa juga geee

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam suri,

      eemmm...tak leh campak2, kalau nak buat heheee

      Padam
  27. tq share resepinyer yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome KA, cubalah anak2 pasti suka

      Padam
  28. comel2 kek cawan KY ... Thanks share resepi KY ... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. comel mcm tuannya ye hihihih...sama2 lisa, jangan lupa tau cuba

      Padam
  29. kayaknya enak nih, jadi pengen.. he he

    BalasPadam
  30. sikit janggal sebut kek cawan...heee, tapi tahniah guna nama melayu yer. kek ni memang famous dan semua orang suka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..janggal ke? eeemmmm...kalau disebut cup cake memang pupolarkan, tapi kalau disebut kek cawan, rasa cam unik sikit hihihi

      terima kasih sudi singgah blog KY

      Padam
  31. assalamualaikum...KY :)

    kek cawan..ayie memang suka mkn...tapi selalunya beli jer...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam ayie,

      nanti kalau nak raya tempah ngan KY ok heee

      Padam
  32. assalamualaikum ... KY ... saya nak minta copy ye ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam, silakan..terima kasih

      Padam